Tuesday, October 24, 2017

Prăjitură cu alune. Gâteau aux noisettes. Hazelnut cake

O prăjitură de sezon este binevenită, mai ales pentru că îmi plac alunele. Servită alături de o cafea, această prăjitură este un deliciu.

Ingrediente:

  • 200 gr făină
  • 150 gr alune tocate
  • 300 gr alune măcinate fin
  • 5 ouă
  • 1 plic praf de copt
  • 1 praf sare
  • 200 gr unt moale
  • 225 gr zahăr
  • 100 ml lapte
  • 1 plic zahăr vanilat


Pentru glazură :

  • 2 linguri esența de rom
  • 300 gr zahăr pudră
  • 50 ml apă
  • 1 lingură alune tocate

Pentru decorat :

  • 150 gr zahăr
  • alune


Preparare :
Încălzim cuptorul la 160 C.
Tapetăm o tavă rotundă de 26 cm cu foaie de copt.
Amestecăm făina cu praful de copt, alunele măcinate și cele tocate.
Separăm gălbenușurile de albușuri. Mixam albușurile cu praful de sare până obținem o spumă tare.
Mixăm untul cu zahărul și cu zahărul vanilat până când acesta devine cremos iar zahărul este dizolvat. Adăugăm gălbenușurile și continuăm să mixăm. Adăugăm laptele și amestecul de făină cu alune. Obținem un aluat consistent. Încorporăm albușurile în 3 etape, amestecând ușor cu o paletă.
Compoziția o punem în tavă și coacem timp de 45 de minute.
Lăsăm prăjitură la răcit.
Pentru glazură amestecăm apa, romul și zahărul pudră până obținem o pastă destul de groasă.
Turnăm glazura peste prăjitura răcită și decorăm cu alune tocate.
Pentru a finaliza decorarea prăjiturii pregătim câteva alune întregi în care împlântăm niște scobitori. Încălzim zahărul într-o crăticioară pe foc mediu. Când zahărul este topit luăm de pe foc și trecem alunele prin caramel astfel încât să formeze o codiță. Așezam alunele pe o foaie de copt și când caramelul este întărit scoatem scobitorile din alune și decoram prăjitura.
Poftă bună!

Gâteau aux noisettes


Ingrédients :

  • 200 gr de farine
  • 150 gr de noisettes hachées
  • 300 gr de noisettes moulues
  • 5 œufs
  • 1 sachet de levure chimique
  • 1 pincée de sel
  • 200 g de beurre mou
  • 225 g de sucre
  • 100 ml de lait
  • 1 enveloppe sucre vanillé

Pour glaçage :

  • 2 cuillères à soupe d'essence de rhum
  • 300 g de sucre glace
  • 50 ml d'eau
  • 1 cuillère à soupe de noisettes hachées

Pour la décoration :

  • 150 g de sucre
  • noisettes

Préparation :
Préchauffez le four à 160 ° C.
Mettez un papier sulfurisé dans un moule à pâtisserie ronde de 26 cm.
Mélangez la farine avec la levure chimique, les noisettes moulues et les noisettes hachées.
Séparez le blanc du jaune d'œuf. Battez les blancs d'œufs avec la pincée de sel jusqu'à ce que les blancs soient bien fermes.
Mixez le beurre avec le sucre et le sucre vanillé jusqu'à ce qu'il devienne crémeux et que le sucre soit dissous. Ajoutez les jaunes et continuez à mixer. Ajoutez le lait et le mélange de farine avec les noisettes. On obtient une pâte épaisse. Incorporez les blancs en 3 étapes, en mélangeant délicatement avec une palette.
Mettez la composition dans le moule et faites cuire au four pendant 45 minutes.
Laissez le gâteau refroidir.
Pour le glaçage, mélangez de l'eau, du rhum et du sucre glace jusqu'à obtenir une pâte assez épaisse.
Versez le glaçage sur le gâteau refroidi et décorez avec des noisettes hachées.
Pour finaliser la décoration du biscuit, préparez quelques noix entières et implantez-les avec des cure-dents. Dans une casserole à feu moyen faites chauffer le sucre. Lorsque le sucre est fondu retirez la casserole du feu. Passez les noisettes au caramel de manière à former une queue. Placez les noisettes sur une papier sulfurisé. Lorsque le caramel est dur, enlevez les cure-dents des noisettes et décorez le gâteau.
Bon appétit !

Hazelnut cake


Ingredients:

  • 200 gr of flour
  • 150 gr chopped hazelnuts
  • 300 gr of ground hazelnuts
  • 5 eggs
  • 1 sachet of baking powder
  • 1 pinch of salt
  • 200 g of soft butter
  • 225 g of sugar
  • 100 ml of milk
  • 1 vanilla sugar envelope

For frosting:

  • 2 tablespoons rum essence
  • 300 g icing sugar
  • 50 ml of water
  • 1 tablespoon chopped hazelnuts

For the decoration:

  • 150 g of sugar
  • hazelnuts

Preparation:
Preheat the oven to 160 ° C.
Line a round baking tin of 26 cm with parchment paper.
Mix the flour with the baking powder, the ground hazelnuts and the chopped hazelnuts.
Separate the white from the egg yolk. Beat the egg whites with the pinch of salt until the whites are firm.
Mix the butter with the sugar and vanilla sugar until it becomes creamy and the sugar is dissolved. Add the yolks and continue mixing. Add the milk and the flour mixture with the hazelnuts. We obtain a thick paste. Fold the whites in 3 steps, gently mixing with a palette.
Put the composition in the tin and bake for 45 minutes.
Let the cake cool.
For the frosting, mix water, rum essence and icing sugar until obtaining a thick paste.
Pour the icing on the cooled cake and decorate with chopped hazelnuts.
To finish decorating the cake, prepare some whole nuts and implant them with toothpicks. In a saucepan over medium heat melt the sugar. When the sugar is melted remove the pan from the heat. Pass the hazelnuts in caramel to form a tail. Place the hazelnuts on parchment paper. When the caramel is hard, remove the toothpicks and decorate the cake.
Enjoy!




















2 comments:

  1. Great recipes you have here and I would really like to try and cook some. But it would be really nice if you could state exact measure (or, at least, teaspoon / tablespoon type measures) instead of envelope, sachets etc. The pack size is different from country to country, and even at home I've seen vanilla sugar being sold both 10 and 15 gram pack size. So it is really hard to determine the right amount of ingredient needed.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Diana for your feedback, yes it makes sense. I will try to be more specific next time. I am glad that you like my receipe.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...