Tuesday, 9 January 2018

Prăjitura Boema. Gâteau Boema. Boema Cake

Prăjiturile cu multă cremă și însiropate sunt preferatele mele. Boema le are pe toate: un blat de ciocolată bine însiropat cu esența de rom, glazură de ciocolată, cremă ganache montată și un moț de frișcă pufoasă, neîndulcita. Irezistibilă! Prăjitură fiind destul de dulce, va sfătuiesc să nu îndulciți frișca, găsesc că este mai bună așa.

Vioara din fotografii îmi provoacă emoții de fiecare dată când o văd pentru că este cel mai frumos obiect rămas ca amintire de la bunicul meu, Arcadie, care a fost diacon și profesor de muzică. Obișnuia să cânte adesea balada lui Ciprian Porumbescu.
Când vine vorba de prăjitura boema, nu știu de ce, mă duce gândul la cântecul lui Charles Aznavour, La Bohème. Am găsit o interpretare frumoasă a acestui cântec așa că va las să ascultați mai jos varianta instrumentala:


Ingrediente:
Blat:
  • 6 ouă 
  • 120 gr zahăr 
  • 25 ml ulei 
  • 150 gr făină 
  • 1 plic praf de copt 
  • 1 lingură esența de rom 
  • 30 gr cacao 
Sirop:
  • 150 gr zahăr 
  • 300 ml apa 
  • 2 linguri esența de rom 
Glazură:
  • 200 gr ciocolată neagră 
  • 200 ml smântâna 
Cremă ganache:
  • 200 gr ciocolată neagră 
  • 300 ml frișcă 
Ornat:
  • 200 ml smântâna pentru frișcă minim 30% grăsime (eu am pus36% grăsime) foarte rece 

Preparare:
Blat:
Într-un bol cernem împreună făina cu cacaua și praful de copt.
Mixăm ouăle cu zahărul timp de 10 minute până când acestea se deschid la culoare și își triplează volumul. Adăugăm în 3 etape amestecul de făină și cacao în compoziția de ouă și încorporăm ușor cu o paletă. Adăugăm uleiul și esența de rom și încorporăm ușor. Compoziția obținută o turnăm într-o tavă tapetată cu foaie de copt și o coacem la 180 C timp de 20 de minute.
Lăsăm blatul să se răcească.
Sirop:
Facem un caramel din 150 gr zahăr. Punem zahărul într-o cratiță pe foc mediu. Când acesta este complet topit și are culoarea arămie adaudam apa și esența de rom. Lăsăm siropul să se răcească.
Glazura:
Într-o cratiță pe foc mic punem ciocolata tocată împreună cu smântâna. Amestecăm constant până când ciocolata se topește.
Crema ganache:
Într-o cratiță pe foc mic punem ciocolata tocată împreună cu smântâna. Amestecăm constant până când ciocolată se topește. Punem compoziția la frigider. Când aceasta este rece o mixam până obținem o cremă aerată și consistentă. Atenție, nu mixam prea mult pentru că se va întări și nu se mai poate lucra cu ea!
Frișca:
Mixăm smântâna pentru frișcă până când obținem o frișcă foarte pufoasă și aerată. Dacă doriți să o îndulciți adăugați zahăr pudră după prefereinta dar eu consider că prăjitura este mai bună cu frișcă neîndulcită.
Asamblare:
Tăiem blatul în pătrate sau dreptunghiuri potrivite.
Trecem fiecare tranșă de blat prin siropul răcit.
Turnăm câte o lingură de glazură peste fiecare blat însiropat. Păstrăm 2 linguri de glazură pentru ornat.
Cu ajutorul unui poche à douille creem rosete de ganaj pe fiecare tranșă de blat.
Peste crema de ganache facem o rosetă de frișcă.
Stropim cu puțină glazură rămasă peste rosetele de friscă.
Poftă bună!

Gâteau Boema


Ingrédients :
Génoise :

  • 6 œufs
  • 120 g de sucre
  • 25 ml d'huile
  • 150 gr de farine
  • 1 sachet de levure chimique
  • 1 cuillère à soupe d'essence de rhum
  • 30 gr de cacao

Sirop :

  • 150 g de sucre
  • 300 ml d'eau
  • 2 cuillères à soupe d'essence de rhum

Glaçage :

  • 200 gr de chocolat noir
  • 200 ml de crème

Crème ganache :

  • 200 gr de chocolat noir
  • 300 ml de crème

Pour décoration :

  • 200 ml de crème pour chantilly au moins 30% de matière grasse (j’ai mis 36% de matière grasse) très froid

Préparation :
Génoise :
Dans un bol, tamisez la farine, le cacao et la levure chimique.
Battez les œufs avec le sucre pendant 10 minutes jusqu'à ce qu'ils éclaircissent et triple le volume. Ajoutez le mélange de farine et de cacao en 3 étapes dans la composition de l'œuf et incorporez délicatement avec une palette. Ajoutez l'huile et l'essence du rhum et l'incorporez-les délicatement. Versez la pâte dans une plaque de cuisson couverte de papier sulfurise et enfournez à 180 ° C pendant 20 minutes.
Laissez la génoise refroidir.
Sirop :
On va faire un caramel de 150 g de sucre. Mettez le sucre dans une casserole à feu moyenne. Quand il est complètement fondu et il a la couleur cuivrée ajoutez l'eau et l'essence du rhum. Laissez refroidir le sirop.
Glaçage :
Dans une casserole à feu moyen, mettez du chocolat haché avec de la crème. Mélangez constamment jusqu'à ce que le chocolat soit fondu.
Crème ganache :
Dans une casserole à feu moyen, mettez du chocolat haché avec de la crème. Mélangez constamment jusqu'à ce que le chocolat soit fondu. Mettez le mélange dans le réfrigérateur. Quand il est bien froid, mixez jusqu'à obtenir une crème ganache montée. Attention, ne mixez pas trop car cela va durcir la crème.
Chantilly :
Montez la crème jusqu'à l'obtention d'une chantilly. Si vous voulez une chantilly sucrée, ajoutez de sucre glace de sucre selon vos préférences, mais je pense que c'est beaucoup mieux que la chantilly soit non sucrée.
Assemblage :
Coupez le génoise en carrés ou en rectangles moyennes.
Embibez chaque marceau de génoise de sirop refroidi.
Versez une cuillère à soupe de glaçage sur chaque carre. Gardez 2 cuillères à soupe de glaçure pour décorer les gâteaux.
Avec l'aide d'une douche douille, faites des rosas sur chaque marceau.
Faites des rosas de chantilly sur chaque rosa de ganache.
Saupoudrer d'un peu de glaçage sur les rosas de chantilly.
Bonne appétit !

Boema Cake


Ingredients:
Cake:

  • 6 eggs
  • 120 g of sugar
  • 25 ml of oil
  • 150 gr flour
  • 1 baking powder bag
  • 1 tablespoon essence of rum
  • 30 gr of cocoa

Syrup:

  • 150 g of sugar
  • 300 ml of water
  • 2 tablespoons of rum essence

Glaze:

  • 200 gr of black chocolate
  • 200 ml cream

Ganache:

  • 200 gr of black chocolate
  • 300 ml cream

Garnish:

  • 200 ml cream for cream at least 30% fat (I put 36% fat) very cold

Preparation:
Cake:
In a bowl, sift together flour, cocoa and baking powder.
Mix eggs with sugar for 10 minutes until they lighten and triples its volume. Add in 3 steps the flour and cocoa mixture in the egg composition and incorporate with a pallet. Add the oil and the rum essence and incorporate it slowly. Pour the composition into a tray covered with a baking sheet and bake at 180 ° C for 20 minutes.
Let cake cool.
Syrup:
Make a caramel from 150 g of sugar. Put sugar in a saucepan over medium heat. When it is completely melted and has a coppery colour of add water and the rum essence. Let the syrup cool.
Glaze:
In a saucepan over low heat add chopped chocolate with cream. Mix constantly until chocolate melts.
Ganache:
In a saucepan over low heat add chopped chocolate with cream. Mix constantly until chocolate melts. Put the mixture in the fridge. When it's cold, whip until stiff. Do not overmix because it will harden and it will be impossible to work with!
Whipped cream:
Whip cream until obtaining a very fluffy and aerated stiff cream. If you want to sweeten it add icing sugar according to your preference but I think it is much better unsweetened.
Assembly:
Cut cake into medium squares or rectangles.
Pass each square through the cooled syrup.
Pour a tablespoon of glaze over each square. Keep 2 tablespoons of glaze for garnish.
With a piping bag with star tip, make rosettes on the top of each square.
Pip over each ganache rosettes whipped cream.
Sprinkle a little glaze over the whipped cream.
Enjoy!
























2 comments:

You may also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...